Tajemství dokonalé pečeně
Pečeně je tradiční jídlo české kuchyně, moderní receptury ji ale často opomíjejí. Možná je to proto, že pečené maso má pověst těžkého a tučného pokrmu. Vše ale může být úplně jinak, záleží totiž na použitých surovinách a vhodném postupu přípravy.

Konfitované kukuřičné kuřátko
Potřebujete:
2 mini kukuřičná kuřátka ● 3 l zeleninového vývaru ● 1 mrkev ● 1 plátek očištěného celeru ● 1 cibuli ● 4 ks oloupané celé navety (tuřín) ● 4 hrsti fregoly (těstoviny) ● 2 lžíce másla
Postup:
Očištěná kuřátka lehce svažte okolo stehen řeznickým motouzem. Vložte do pekáčku. Přidejte mix kořenové zeleniny a zalijte zeleninovým vývarem. Takto připravený základ osolte a nechte dvě hodiny v troubě (předehřáté na 180 °C) táhnout. Poté vložte očištěnou celou navetu a táhněte další hodinu. Po uvaření kuřátka vyndejte ze základu a lehce osušte. Naporcujte je a ogrilujte na másle z obou stran dozlatova. Mezi grilováním kuřat vyjměte změklé navety se zbylého vývaru. Fregolu orestujte nasucho na zahřáté pánvi a postupně podlévejte vývarem z kuřat do změknutí. Dle chuti osolte.

Voňavá jehněčí kolínka
Potřebujete:
4 větší jehněčí kolínka ● směs bylinek (tymián, rozmarýn a 2 bobkové listy) ● 5 kuliček nového koření ● 500 g libové slaniny ● 3 červené cibule ● 5 stroužků česneku ● 50 ml oleje ● 500 ml vývaru ● 500 ml bílého suchého vína ● sůl ● 1 lžíci másla
Postup:
Na pánvi rozehřejte olej a na něm kolínka ze všech stran opečte. Teprve po opečení kolínka osolte, opepřete a dejte do pekáče. Přidejte svazek bylinek a koření. Na pánvi po kolínkách orestujte slaninu pokrájenou na kostky a na klínky nakrájenou červenou cibuli s plátky česneku. Směsí kolínka v pekáčku posypte, přidejte víno a vývar. Přikrytý pekáč vložte na dvě hodiny do trouby (předehřáté na 250 °C). Asi tak po hodině a půl pekáč odkryjte a dopékejte již bez poklice. Maso, bylinky i koření vyjměte a šťávu zredukujte, v této fázi můžete do omáčky přidat lžíci másla.

Králík pečený na zelenině
Potřebujete:
1 celého králíka ● 200 ml oleje ● 300 g červeného čerstvého zelí (pokrájeného na větší kusy) ● 400 g uzeného boku (4 plátky silné asi 1 cm) ● kořenovou zeleninu (200 g mrkve, 100 g petržele a 100 g celeru), očištěnou a pokrájenou na stejně velké kostičky ● 5 stroužků česneku ● 1 velkou cibuli ● 400 ml suchého bílého vína ● 2 litry vývaru ● divoké koření (5 kuliček nového koření a 2 bobkové listy) ● sůl a pepř
Postup:
Nejprve rozbourejte králíka – oddělte přední a zadní běhy a hřbet rozkrájejte na čtyři části. Osolte a opepřete. Ve větším hrnci rozehřejte olej a vložte do něj maso i zelí. Maso opečte ze všech stran, aby se pěkně zatáhlo. Poté vše přesuňte do pekáče. Ve stejném hrnci orestujte plátky uzeného bůčku, kořenovou zeleninu a celé stroužky česneku. O chvíli později přisypte nasekanou cibuli. Bůček vyndejte a položte ke králíkovi se zelím. Orestovanou směs zeleniny podlijte vínem, nechte ho odpařit a potom do hrnce přilévejte vývar. Podušenou zeleninu přesuňte do pekáče. Na závěr do hrnce vsypte divoké