Zákaznický servis 10.00 - 16:00 hod

Sladká chuť lásky

Svátek svatého Valentýna, oslava lásky a náklonnosti, je příležitostí, kdy se lidé po celém světě snaží vyjádřit své city prostřednictvím různých gest. Jedním z nejoblíbenějších způsobů, jak to udělat, je pečení dortů. Dorty pečené na Valentýna nejsou jen obyčejné sladkosti, jsou to výtvory plné lásky a péče, které odrážejí hloubku citů, které k nim vedly.

Láskyplné řezy
Potřebujete:
Na těsto: 120 g změklého másla ● 300 g cukru krupice ● 3 vejce ● 250 g hladké mouky ● špetku soli ● 15 g kakaa ● 250 ml podmáslí ● 1 lžičku vinného octa ● 1 lžičku jedlé sody ● pár kapek červené gelové barvy
Na krém: 250 g změklého másla ● 400 g čerstvého sýru typu Philadelhia ● ½ hrnku moučkového cukru

Postup:
Smíchejte prosátou mouku, sůl a kakao. V druhé míse vyšlehejte změklé máslo společně s cukrem v nadýchanou pěnu. Na nižší otáčky poté přišlehávejte vajíčka jedno po druhém. Smíchejte podmáslí a gelovou barvu. K máslové směsi střídavě přidávejte část podmáslí a směs mouky. V misce rozmíchejte ocet s jedlou sodou a hned vmíchejte stěrkou do těsta. Těsto rozetřete na plech a pečte 25–30 minut při 180 °C. Korpus nechte do druhého dne vychladnout v lednici. Po vychladnutí prořízněte nadvakrát a připravte si krém. Vyšlehejte změklé máslo společně s moučkovým cukrem do nadýchané pěny a po částech přišlehejte sýr. Krémem potřete dva korpusy. Přiklopte posledním plátem a alespoň na dvě hodiny vychlaďte. Před servírováním dort ozdobte.

Růžové vafle
Potřebujete:
Na těsto: 1 hrnek polohrubé mouky ● špetku soli ● 1 lžičku prášku do pečiva ● 2 vejce ● 1 hrnek vlažného mléka ● 20 g cukru ● ½ lžíce oleje nebo rozpuštěného másla ● citronovou kůru ● pár kapek červené (růžové) gelové barvy
Na krém: 250 g tvarohu (v kostce) ● 2 lžíce zahuštěného kondenzovaného mléka (Salko) ● 1 lžíci moučkového cukru ● 100 ml smetany ke šlehání ● pár kapek gelové ● barvy
Na dokončení: jahodovou marmeládu ● čerstvé ovoce ● moučkový cukr

Postup:
Smíchejte všechny sypké suroviny. Následně přišlehejte olej, vejce a mléko smíchané s barvivem. Do nahřátého waflovače nalijte naběračkou těsto a nechte péct hezky dozlatova 5–6 minut. Až budete mít všechny wafle upečené, připravte si krém. Utřete tvaroh s cukrem, přidejte kondenzované mléko a smetanu a vyšlehejte do hladkého a pevného krému. Vychladlé wafle potřete marmeládou, naplňte krémem a přiklopte druhou waflí. Posypejte moučkovým cukrem a dozdobte nakrájeným čerstvým ovocem.

Valentýnský dortík
Potřebujete:

Na křehké těsto: 225 g hladké mouky ● 150 g másla ● 75 g moučkového cukru ● 3 žloutky (z vajíček velikost M) ● kůru z ½ bio citronu (šťávu dáte do krému) ● špetku soli
Na krém: 500 g mascarpone ● 200 ml smetany ke šlehání ● 150 g moučkového cukru ● ¼ vanilkového lusku ● šťávu z ½ bio citronu ● ovoce a květy na dokončení

Postup:
Bílky oddělte od žloutků (bílky nebudete potřebovat). Studené máslo nakrájejte na kostičky, přisypte cukr a rychle spojte (nešlehejte). Přidejte žloutky a citronovou kůru, přisypte mouku se špetkou soli a zapracujte, opět jen do spojení. Dále rukama nebo stěrkou rychle vypracujte kompaktní, vlhké a trochu lepivé těsto. Zabalte je do potravinové fólie a nechte 24 hodin odpočívat v chladničce. Těsto rozválejte na výšku 0,5–0,7 cm, vykrojte dva motivy a propíchejte je po celé ploše párátkem. Zbylé těsto vraťte do chladničky (později z něj upečte například sušenky). Korpusy pečte 12–14 minut při 185 °C. Mascarpone utřete s cukrem, vanilkou a citronovou šťávou. Přilijte šlehačku a mixérem na nejnižší obrátky vyšlehejte pevný krém. Na první plát upečeného těsta nastříkejte pusinky z krému, opatrně položte druhý plát a stejně pokryjte krémem. Dort ozdobte ovocem, jedlými květy a cukrovým posypem.