Poklady oceánů na talíři
Mořské ryby jsou pokladem oceánů, nabízející nejen výjimečnou chuť, ale i bohatství živin. Jsou důležitou součástí zdravého a vyváženého jídelníčku.

Salát s divokými krevetami
Potřebujeme:
2 hrsti směsi listových salátů ● půlku salátové okurky ● 10 cherry rajčátek ● 1 mrkev ● 2 zelené cibulky ● půlku manga ● balení divokých krevet Mylord Premium ● 50 g pražených arašídů ● lístky máty nebo koriandru
Na zálivku:
1 chilli papričku pokrájenou najemno ● 1 rozmačkaný stroužek česneku ● 2 lžíce rybí omáčky ● 2 lžíce rýžového octa ● lžičku nastrouhaného zázvoru ● 2 lžičky cukru ● lžičku sezamového oleje
Postup:
Do mísy dáme veškeré suroviny na zálivku a promícháme. Mezitím rozmražené krevety hodíme na gril a grilujeme z každé strany přibližně 2 minuty. Do servírovací mísy dáme listy salátu, pokrájenou okurku, mrkev, rajčata, pokrájené mango, zelenou cibulku a lístky máty. Na zeleninu dáme grilované krevety a vše polijeme zálivkou a posypeme nasekanými arašídy.
Připraveno ve spolupráci s garden.and.kitchen.

Salát Nicoise s tuňákem
Potřebujeme:
2 steaky z tuňáka Mylord Premium ● 800 g uvařených brambor (Grenaille) ● 200 g zelených fazolek ● 100 g zeleného chřestu ● 8 křepelčích vajíček ● 14 cherry rajčátek ● 1 červenou cibuli ● 4 hrsti čerstvé rukoly ● sůl ● pepř ● olivový olej
Na zálivku:
2 lžíce dijonské hořčice ● 1 lžíci medu ● 150 ml olivového oleje ● 1 lžičku šťávy z limetky ● 1 hrst nasekaného oregana ● sůl ● pepř
Postup:
Steaky z tuňáka necháme dopředu povolit, osolíme, opepříme a potřeme olejem. Brambory uvaříme i se slupkou do měkka. Fazolky spolu s chřestem povaříme asi 2 minuty a zchladíme v ledové vodě. Křepelčí vajíčka uvaříme natvrdo. Cibuli nakrájíme na tenká kolečka. Cherry rajčátka, brambory a křepelčí vajíčka jen přepůlíme. Brambůrky spolu s fazolkami a chřestem krátce ogrilujeme. Steaky z tuňáka grilujte z každé strany 2 minuty. Na zálivku dáme všechny ingredience do misky a metličkou vyšleháme. Přisypeme grilované brambory a opatrně je v zálivce obalíme. Přesypeme na servírovací talíř, přidáme fazolky s chřestem, rajčátka, cibuli, vajíčka, rukolu, a nakonec i steaky.
Připraveno ve spolupráci s www.slepicarna-blog.cz/Štěpánem Vašákem.

Losos na asijský způsob:
Potřebujeme:
300 g filet lososa Mylord ● 2 lžíce sójové omáčky ● 1 lžíce rybí omáčky ● 1 lžíci medu ● 1 lžičku sezamového oleje ● 1 stroužek česneku ● 1 lžičku nastrouhaného zázvoru ● chilli podle chuti
Na přílohu:
hrnek kuskusu ● půlku brokolice ● lžíci marinády na lososa ● 1-2 lžíce olivového oleje
Postup:
Mražené filety lososa Mylord necháme na lince dvě hodiny povolit a poté je rozkrojíme na jednotlivé porce. V misce smícháme sójovou omáčku s rybí omáčkou, medem, sezamovým olejem, chilli, rozmačkaným česnekem a zázvorem. Marinádou potřeme kousky lososa, promícháme a necháme marinovat 20-30 minut. Mezitím kuskus nasypeme do misky, osolíme, přidáme lžíci olivového oleje a zalijeme vroucí vodou zhruba 1 cm nad povrchem. Misku zakryjeme potravinářskou fólií a necháme stát 10-15 minut. Brokolici rozebereme na růžičky a ve vroucí osolené vodě povaříme 6-8 minut. Lososa naskládáme do zapékací mísy a polijeme zbylou marinádou s pečeme 20 minut na 180 °C. Hotový kuskus smícháme s uvařenou brokolicí a polijeme zálivkou, připravenou smícháním 1 lžíce marinády z pekáče se 2 lžícemi oleje.
Připraveno ve spolupráci s garden.and.kitchen/Innou Valouškovou.