Zákaznický servis 10.00 - 16:00 hod

Nechte dezert rozkvést

Ne nadarmo se říká, že jíme taky očima. Pestrobarevnými jedlými květy sladkosti nejenom efektně ozdobíme, ale můžeme jimi ochutit i těsto anebo z nich připravit voňavé sirupy.

Šeříkový sirup
Potřebujete:

Asi 50 květů šeříku ● 750–1000 ml převařené horké vody ● 400–800 g cukru ● 1 citron (chemicky neošetřený nebo omytý octovou vodou) ● 1 vrchovatou lžičku kyseliny citronové

Postup:
Květy oberte od dřevnatých stonků a lehce je propláchněte, ať je zbavíte případných broučků. Vložte je do hrnce, sklenice nebo jiné dostatečně veliké nádoby a zalijte převařenou horkou vodou. Přidejte na plátky nakrájený citron, pokud máte v BIO kvalitě, můžete ho nechat i s kůrou (což ale trošku zvedne hořkost, kterou eliminujete právě oloupáním kůry). Takto nechte šeřík alespoň čtyřiadvacet hodin louhovat. Druhý den vodu sceďte do hrnce, ideálně přes plátýnko, ale poslouží i hustý cedník, přidejte cukr a kyselinu citronovou a vařte na mírném plameni, dokud se cukr nerozpustí a sirup nezačne houstnout. Poté můžete plnit do čistých a vyvařených láhví, které následně pro zakonzervování otočte na 10 minut dnem vzhůru.

Tvarohové bábovičky
Potřebujete:

250 g cukru krupice ● 3 vejce ● 250 g polohrubé mouky ● 250 g másla ● 250 g tvarohu ● 1 lžičku prášku do pečiva ● máslo a polohrubou mouku na vysypání formiček
Na polevu: 100 g bílé čokolády ● 125 g bílého jogurtu ● jedlé květy na ozdobu

Postup:
Připravte ke Dni matek své milované mamince sladké překvapení v podobě mini báboviček s rozkvetlými květy. Troubu předehřejte na 180 °C a 6 malých formiček na bábovky si vymažte máslem a vysypte polohrubou moukou.
Mouku smíchejte s práškem do pečiva. Cukr utřete s vajíčky, přidejte tvaroh, rozpuštěné zchladlé máslo a vymíchejte hladký krém. Nakonec přidejte mouku s práškem a promíchejte. Těsto rozdělte do šesti máslem vymazaných a moukou vysypaných formiček. Pečte při 180 °C asi 30–40 minut. Po upečení nechte trochu vychladnout na mřížce a poté opatrně vyklopte. Mezitím si připravte polevu. Čokoládu nechte rozpustit ve vodní lázni a následně do ní opatrně zamíchejte jogurt. Zcela chladné bábovičky polevou přelijte a dozdobte jedlými kvítky.

Panna cotta se sakurovými květy
Potřebujete:

400 ml kondenzovaného kokosového plnotučného mléka ● 4 lžíce krystalového cukru ● 1 sáček práškové želatiny ● sirup ze sakurových květů (vyrobený stejným postupem jako sirup šeříkový) ● 3 lžíce studené vody ● 200 ml smetany ke šlehání

Postup:
Do misky nalijte vodu, přisypete želatinu a nechte nabobtnat. Do malého kastrůlku přidejte polovinu kokosového mléka (200 ml) a přidejte cukr. Zahřejte na středním plameni, dokud se cukr nerozpustí. Odstavte z ohně a vlijte rozkvetlou želatinovou směs. Šlehejte, dokud se želatina nerozpustí a nezůstanou žádné hrudky. Zahřátou směs spojte se zbytkem kokosového mléka a s třešňovým sirupem. Krém nalijte do skleniček a nechte vychladnout. Před podáváním ozdobte čepicí dotuha našlehané smetany.