Najíme se venku
Dobré jídlo je fenomén naší doby. Vždy a všude chceme mít možnost dobře se najíst, třeba i na horském výletě nebo na lesní mýtině. Chléb s paštikou možná zasytí, ale moc radosti neudělá. Radši si připravíme a do krabiček vyskládáme chutné, svěží i vydatné pochoutky, kterým neuškodí ani několikahodinový transport.

Rustikální toasty s pestem a dresinkem
Potřebujeme:
• toastový chléb • 4 listy salátu • 1 rajče, plátky čedaru • 350 g grilovaného kuřecího nebo krůtího masa • 1 lžíci olivového oleje, sůl, pepř
Na pesto: 30 g bazalky, 20 g piniových oříšků, 60 g čerstvě nastrouhaného parmazánu, 1 stroužek česneku, šťávu z jednoho citronu, 50 ml olivového oleje, 1 až 2 lžíce kysané smetany
Na dresink: • 2 lžíce kysané smetany • 1 lžičku dijonské hořčice • 1 stroužek česneku • několik kapek worcestrové omáčky • cukr • sůl • pepř
Postup:
Nejprve si připravíme pesto. Do mixéru vložíme bazalku, piniové oříšky, parmazán, česnek, citronovou šťávu i olivový olej a mixujeme, dokud nedostaneme krásně hladkou a hustou pastu. Přidáme kysanou smetanu, promícháme a podle potřeby dochutíme špetkou soli.
Poté připravíme dresink. Do misky dáme kysanou smetanu, hořčici a utřený česnek. Přidáme worcestrovou omáčku a promícháme. Podle potřeby dochutíme solí a pepřem, chuť zjemníme malým množstvím cukru.
Krajíčky chleba pokapeme olivovým olejem a v toastovači je dokřupava opečeme. Můžeme je také rozpéct v troubě vyhřáté na 180 °C. Drůbeží maso nakrájíme na slabé plátky a pikantně opepříme.
Na spodní plátek chleba položíme list salátu a potřeme dresinkem. Na něj naskládáme na kolečka pokrájená rajčata, sýr a kuřecí maso. Na závěr pokapeme pestem a překryjeme druhým krajíčkem chleba.

Nářezová roláda s bylinkovou nádivkou
Potřebujeme:
• 600 g libového vepřového bůčku (pro odlehčenou verzi 1 vykostěné kuře) • 2–3 lžíce strouhanky, 50 g másla, 2–3 lžíce mléka, • 1 vejce, • směs čerstvých nasekaných bylinek (petrželka, pažitka, špenát, rozmarýn, tymián, kerblík, majoránka…) • špetku muškátového květu • sůl • pepř
Postup:
Maso bez kůže rozkrojíme na tenký plát a dobře rozklepeme. Rozložíme ho a dostatečně osolíme a opepříme.
Do misky dáme strouhanku a přelijeme ji mlékem a rozpuštěným máslem. Počkáme, až se vsákne, a poté přidáme rozšlehané vejce a najemno nasekané bylinky. Směs dochutíme muškátem, solí a pepřem.
Nádivkou v tenké vrstvě potřeme maso a pevně zavineme. Roládu omotáme kuchyňským provázkem a dáme do pekáčku. Pečeni podlijeme trochou vody a přikrytou pečeme v troubě vyhřáté na 220 °C asi 50 minut. Vychladlé nakrájíme na plátky a podáváme s měkkým chlebem.

Vrstvený salát s uzeným lososem
Postup:
• srdíčka salátu • uzeného lososa • čerstvě uvařené těstoviny (farfalle)
• cherry rajčata • ředkvičky • červenou cibuli • jedlé květy (řeřicha, maceška, sedmikráska…) na ozdobení
Na zálivku:
• 4 lžíce dýňového nebo olivového oleje • 2 lžičky medu • 2 lžičky dijonské hořčice
• 1 lžíci limetkové šťávy • sůl • pepř
Postup:
Do skleničky nebo misky dáme na listy rozebraná salátová srdíčka, přidáme na menší kousky pokrájeného lososa, menší množství těstovin, rozčtvrcená rajčátka, plátky ředkvičky a kolečka cibule. Nakonec ozdobíme několika květy.
Připravíme si zálivku. Olej našleháme s medem a hořčicí a dochutíme limetkou, solí a čerstvě mletým pepřem.
Pro přímou konzumaci salát ihned dresinkem přelijeme a zlehka promícháme. Pakliže si jej ale bereme s sebou, přibalíme dresink do malé, dobře uzavíratelné lahvičky a salát přelijeme až těsně před jídlem. Pokud bychom jej totiž dochutily hned, suroviny by změkly, zvadly a salát by ztratil na svěží chuti.